» » » De zin en onzin van daten

De zin en onzin van daten

Geplaatst in: Autonome Relaties | 0

Ik verbaas me soms over hoeveel tijd we besteden aan het single zijn en de poging daar vanaf te komen. Dit zal heus van alle tijden zijn maar met de huidige techniek hoeven we echt geen minuut meer te missen. We kunnen tinderen wanneer we maar willen en ook datingsites zijn voortdurend beschikbaar.

Hoewel ik net zo dwangmatig met vrouwen bezig was, ben ik nooit echt een ‘dater’ geweest. Het idee van iemand op een date vragen.. de angst voor afwijzing was gewoon te groot. Ik was meer van het vrienden worden, een luisterend oor bieden en dan langzaam dichterbij komen. Als zij ook richting mij bewoog ik deed weer een stapje verder. Als zij niets deed, deed ik het ook niet meer en zo liep ik nooit een blauwtje. Oerveilig en een weg van gemiste kansen en verloren vriendschappen..

De onzin

Iemand op date vragen is in die zin dus al vele malen dapperder dan wat ik ooit gedaan heb, want zoals ik al zei, ik heb deze manier niet echt toegepast. Uit mijn omgeving begrijp ik dat er vaak weinig uit komt. Ze hebben wel leuke ontmoetingen maar meer dan een paar dates komen er meestal niet. Het is de filosofie van de ‘big numbers’: Als je maar heel veel mensen ziet en spreekt, zit de ware er misschien wel een keer bij. Misschien zijn de 'numbers' nog niet groot genoeg maar waarschijnlijker is dat het niet om 'numbers' gaat.

Er ontstaan vast relaties uit dit soort date-marathons, alleen ik betwijfel of ze erg stabiel zijn. Doordat beide partners behoorlijk op zoek zijn, is de kans op een afhankelijkheidsrelatie groot. Ik vermoed dus dat een groot deel van de succesverhalen binnen een jaar terug is op de datingsite. Mijn achterdochtige geest denkt dan ook meteen dat datingsites je niet willen leren hoe je relaties kan behouden. Zij zijn wel gebaat bij veel singles. Dus om je kansen op sex en interessante ontmoetingen te vergroten is het vast een goede manier, dat daten, voor een vervullende, autonome relatie? Mwah... ik denk het niet.

De zin

Als je gewoon mensen wilt spreken en er misschien ook mee naar bed wil, prima. Leer goed flirten en score je dates en veel plezier. Niets mis mee.Als je toch wat serieuzer bent en graag een volle relatie, met diepe verbinding én onanhankelijkheid wilt, dan hebben datingsites dus weinig zin.

Waar datingsites wel heel bruikbaar voor zijn, is voor onderzoek. Hoe reageer je als je net je account hebt aangemaakt? Wat schrijf je over jezelf? Kijk je ernaar uit het 'aanbod' te gaan bekijken? Hoeveel mensen stuur je berichtjes? Ben je kritisch? Ben je voortdurend je mail aan het checken om te kijken of er iemand heeft gereageerd?

Zelf ben ik in de laatste maanden dat ik vrijgezel was, ingeschreven geweest bij e-matching. Ik vond het erg bedroevend, de meeste profielen waren 25 in een dozijn. Ze waren allemaal 'leuk en spontaan' en wilde allemaal 'een lieve man om op de bank dvd’tjes mee te kijken'. Ik slaagde dus in mijn wens kritisch te zijn en niet met hagel te schieten, dat was al een heel succes!

Waarin ik wel door de mand viel was dat ik heel lang bezig was met zoeken naar potentieeltjes. Ook mijn bio schrijven was een drama. Ik durfte nog niet te vertrouwen dat ik zo leuk was dat er toch wel iemand kwam. Ik was dus nog te eager en verstopte nog vanalles.

Eigenlijk ben ik maar door één iemand geraakt. Dit was al op dag 1 of 2. Er stond bijna niets op haar profiel, behalve dit liedje van Harry Jekkers. Aangezien dat mijn lijflied was, moest ik daar natuurlijk op schrijven! Deze brief was ook helemaal anders dan al die standaard andere brieven..

Uiteindelijk reageerde ze en ze zat in alle opzichten op hetzelfde level als ik: ik keek naar mijn vrouwelijk spiegelbeeld. Daarom ging ik enorm op mijn bek. Hoewel ze mijn spiegelbeeld was, was er eigenlijk geen aantrekkingskracht. Maar omdat we op mentaal niveau zo levelde, wilde ik alles doen om het te laten werken. Als je in dit stadium iets moet laten werken, zou ik het laten zitten…

Zoals uit mijn voorbeeld blijkt, kunnen datingsites enorm helpen om te ontdekken wat je nog te doen hebt. Kijk naar jezelf en bespeur de tekenen van afhankelijkheid. Ik zou hier niet meteen mee beginnen, aangezien er dan wel erg veel op je af komt. Daten hiervoor inzetten is daarom pas stap 10 van het stappenplan. Het begint met stap 1: Stop met zoeken.

Dus als je een leuke, autonome relatie wil, schrijf je dan eerst overal uit, en download het stappenplan en ga aan de slag. Het pad is het meer dan waard. Een autonome relatie verandert je leven!

Geef een reactie