» » » The Pursuit of Illusions, starring Will Smith

The Pursuit of Illusions, starring Will Smith

Geplaatst in: Autonome Relaties | 0

Met het risico dat ik een soort filmrecensent word: laatst keek ik “The Pursuit of Happyness”. Een film waarin Will Smith als vader en zelfstandig ondernemer zich probeert te redden en voor zijn zoontje probeert te zorgen. De oplossing dient zich snel aan: 6 maanden stagelopen bij een groot bedrijf met kans op een baan.

De hele film is hij armlastig, heeft schulden en wordt zijn huis uitgezet en slaapt uiteindelijk in een daklozenopvang. Hij krijgt natuurlijk de baan. Het lukt hem op pure kracht en op het geloof dat hij het kan. Een bewonderenswaardige prestatie!

The American Dream

Het is het verhaal van de “American Dream”: als je maar hard werkt, zelfs als armlastige (zwarte) Amerikaan zonder opleiding, kan je het toch maken in het leven.

Ik heb genoten van de film alleen waar mijn haren van overeind gaan staan is de titel. De hele film gaat over hoe hij een baantje probeert te krijgen waar hij alleen maar sales-calls aan het doen is, moet slijmen en voortdurend onderbroken en afgewezen wordt. Om dat te bereiken is hij 6 maanden voetveeg, moet liegen over zijn leven en leeft in algehele malaise. Hij is onredelijk tegen zijn kind en zijn vrouw verlaat hem.

In de American Dream staat een goede baan natuurlijk gelijk aan geluk: De Pursuit for Money is hetzelfde als de Pursuit of Happiness. In die zin kan ik de titel wel plaatsen. Eigenlijk weten we allemaal dat dit een illusie is en ergens in ons hoofd geloven we het toch ook:

• Als ik maar iets meer verdien, kan ik die wereldreis maken en dan ben ik gelukkig
• Als ik maar een iets groter huis heb, kan ik werken vanuit huis en kan ik gelukkig zijn
• Als ik die promotie krijg kan ik aan mijn droom gaan werken en word ik gelukkig
• Als ik een relatie heb, kan ik gelukkig zijn.
• Als ik de ware heb gevonden kan ik eindelijk ontspannen.

De relatie als voorwaarde voor geluk

Misschien denk je: Dit verhaal ging toch over geld, maar in ons hoofd zijn relaties eigenlijk net als geld. Als je het hebt, kan je gelukkig zijn. Niet iedereen met een relatie is gelukkig maar zonder relatie heb je sowieso geen kans op geluk, of wel!?

Voortdurend hebben we een punt op de horizon waarvan we denken: als ik daar ben, dan kan ik gelukkig zijn. Met elke stap die we zetten verschuift de horizon en daarmee ook het punt. We komen nooit aan waar we denken heen te willen. Het moet altijd groter, beter, dieper of spannender.

Een streven hebben is helemaal niets mis mee. Je moet in deze wereld toch iets te doen hebben. Het enige is dat je niet moet denken dat er een eindpunt is wat je iets gaat brengen, zoals geluk, liefde of rust. Niet het eind, maar het pad is de beloning! In het proces van het behalen van je doel leer je van alles. Als je daardoor een beter, gelukkig mens wordt, super!

Flow

Wat we dus moeten leren is om doelen na te streven én tegelijkertijd tevreden zijn met waar we nu zijn. Dit wordt ook wel Flow genoemd.

Ik vermoed dat je zat doelen in je leven hebt maar ken je ook de momenten van serene rust en gelukzaligheid: Dat je even niet denkt aan morgen, geld of single zijn, en helemaal in “het nu” bent? Het gevoel dat er even niets meer nodig is en helemaal opgaat in dit moment? Ik heb het vaak als ik door een bos wandel of op een avond met goede gesprekken in goed gezelschap. Wanneer ervaar jij dat?

Hoe vaker we dit ervaren, hoe meer we bewust worden van het feit dat we prima tevreden kunnen zijn met wat er nu is en er dus eigenlijk de doelen niet meer na hoeven te streven! In ieder geval verdwijnt de druk op of het doel gehaald wordt en ik vermoed dat het daardoor eigenlijk makkelijker wordt het te halen!

Verschil met andere coaches

De meeste single coaches richten zich alleen op het doel: jou aan een relatie helpen. Dit lukt misschien ook wel maar dan? Ben je dan gelukkig? Waarschijnlijk wel tijdelijk. Het probleem blijft het het afhankelijk is van het behouden van die relatie. Wat misschien nog wel erger is, is als het met coach ook niet lukt. Dan voel je je helemaal een loser!

Daarom richt ik me vooral op het pad en de persoon die je wordt terwijl je dit pad loopt. Het doel is een autonome relatie maar het belangrijkste is eigenlijk wie jij bent/wordt als je dat pad bewandelt. Daarom durf ik te zeggen dat aan het eind van het pad, het doel niet zo veel meer uitmaakt. Of je krijgt een relatie of je blijft nog een tijdje single en kan daar dan ook van genieten!

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in dit pad, schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang mijn stappenplan om het pad naar een autonome relatie te lopen!

Geef een reactie